instant-1-2048x539
wat2

WAT

Jaarlijks worden duizenden mensen geholpen met op maat gemaakte hulpmiddelen, zoals orthesen, prothesen of rolstoelen. Maar deze hulpmiddelen zijn enkel effectief als ze voldoende lang én correct gedragen worden. Met andere woorden: therapietrouw vormt een belangrijk aspect in het succes van de behandeling. Bovendien is het aanmeten van een hulpmiddel vaak een proces van trial-and-error. De drager geeft feedback en het hulpmiddel wordt geoptimaliseerd. Als we de interactie tussen hulpmiddel én drager kunnen opmeten, dan verschaft dit inzicht over de therapietrouw en over de optimale werking van het hulpmiddel.

De doorgedreven miniaturisatie van elektronica en de alsmaar betere batterijtechnologie maken dat het vandaag ook mogelijk is om betaalbare kleine sensormodules te ontwikkelen. Indien zulke sensormodules geïntegreerd worden in de hulpmiddelen, dan kunnen we daar objectieve parameters uit halen. Aan de hand van die gegevens kunnen we sneller het juiste hulpmiddel aanmeten. In de loop van de revalidatie kunnen de juiste aanpassingen gebeuren en/of preventief bepaalde problemen worden gedetecteerd.

doel2

DOEL

Dit project komt tegemoet aan de vraag van orthopedische bedrijven en zorginstellingen om het gebruik van hulpmiddelen op te volgen en te verbeteren. Met behulp van sensoren kunnen problemen met hulpmiddelen vroegtijdig worden gedetecteerd. Dit leidt tot een optimale werking en gebruik van de hulpmiddelen en zo tot een verhoogde tevredenheid van de zorgvrager.

Door de interactie tussen technologische en klinische organisaties, zijn beide doelgroepen beter op de hoogte van elkaars noden en mogelijkheden wat de drempel verlaagt om geïnstrumenteerde hulpmiddelen te gebruiken.

relevantie2

RELEVANTIE

Door sensoren te integreren in de hulpmiddelen verwachten we een toename van kwaliteit van leven bij de dragers van de hulpmiddelen door een snellere aanmeting van het juiste hulpmiddel en een betere opvolging door de hulpverleners.

onze rol2

ONZE ROL

Mobilab & Care is de projectuitvoerder van Instant.

onderzoekers2

ONDERZOEKERS

Mario Broeckx
Mario Broeckx
Veerle Creylman
Veerle Creylman
Kris Cuppens
Kris Cuppens
Tessa Delien
Tessa Delien
Tom Saey
Tom Saey
duur2

DUUR

01/12/2022 – 30/11/2024

 
publicaties2

PUBLICATIES

Ondersteund door

combinatielogovlaio

Contact

Kris Cuppens
 

kris.cuppens@thomasmore.be

+32 14 74 06 28