wat2

WAT

ARTHE staat voor  “Active smart wearable orthosis for enhanced Rehabilitation THErapy”. Binnen het project werd een brace ontworpen die via technologie gestuurd wordt en op die manier de arm activeert. 

doel2

DOEL

Het primaire doel van dit project, in samenwerking met Ortho-Medico, was de ontwikkeling van een therapeutisch exoskelet voor het bovenste lidmaat.  Dat wil zeggen dat de brace zelf de arm therapeutische oefeningen laat uitvoeren of personen met een zwakkere of abnormale spieraansturing assisteert wanneer zij hun arm bewegen. 

relevantie2

RELEVANTIE

Verstoorde spieraansturing komt vaak voor na een  beroerte of CVA. CVA staat voor cerebrovasculaire aandoeningen. Dat is een verzamelnaam voor onder andere een hersenbloeding, een herseninfarct, een hersentrombose… Bij zo’n beroerte wordt de doorbloeding van de hersenen verstoord.

In België alleen al worden elke dag gemiddeld 52 personen slachtoffer van een beroerte. Dat cijfer blijft stijgen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op een beroerte. Zo hebben 80-plussers de helft meer kans dan 60- tot 79-jarigen. Bovendien zal de groep 80-plussers tegen 2050 verdubbeld zijn ten opzichte van dit jaar.

De groep ouderen zal dus groeien, de groep waarbij beroertes net het meest voorkomen. Dat wil zeggen dat de zorgkost zal meegroeien. Bovendien zal de groep zorgverleners percentueel afnemen in de toekomst en zijn er dus alternatieven nodig om dat tekort in de zorg op te vangen.

ARTHE is zo’n alternatief. We zetten in op innovatieve zorgtechnologie die de zorgverlener kan bijstaan om het huidig zorgmodel kwaliteitsvol en betaalbaar te houden.

 

Van Peppen en collega’s publiceerden in 2004 dat het therapiepakket voor succesvol motorisch herstel na een beroerte in eerste instantie repetitief, taakspecifiek en functioneel moet zijn. Ook moet de patiënt actief betrokken worden tijdens de uitvoering van de taken. In die context zijn robotische hulpmiddelen of exoskeletten bijzonder goed inzetbaar.

onze rol2

ONZE ROL

Mobilab & Care ontwikkelde vanuit deze filosofie een volledig prototype van een exoskelet voor het bovenste lidmaat. De brace voelt  de intentie van de patiënt aan (met kracht- of EMG-sensoren) en zet die om in bewegingsassistentie voor het ellebooggewricht. Dat gebeurt met behulp van een elektrische motor.

MOBILAB & Care stond ook in voor de organisatie en uitvoering van de gefaseerde gebruikerstesten met dit prototype.  Zowel tien gezonde proefpersonen uit België, als negen CVA-patiënten uit België en Nederland testten het exoskelet uit. Er werd gepolst naar de gebruikerservaring en mogelijke verbeterpunten voor het toestel via een gevalideerde vragenlijst.

Bovendien zocht MOBILAB & Care mee naar capabele partners voor de industrialisering en medische keuring en verzekerde een vlotte technologieoverdracht.  Aan alle gezonde proefpersonen, patiënten, therapeuten werd feedback gevraagd. Die feedback werd gebruikt om de verbeterpunten aan te pakken in het industrialiseringstraject.

Er werd een functioneel prototype gebouwd bestaande uit een actieve elleboogbrace, een passief handmodel, een schouderstabilisatie, een motorpakket en een gebruikersinterface. Dat toestel voelt de bewegingsintenties van de patiënt aan en begeleidt de beweging binnen de ingestelde grenzen en snelheden.

De  intenties  van  de gebruiker worden gedetecteerd op basis van krachtsensoren (geïntegreerd) in de brace of op basis van spiersignalen (EMG). In onze testen bleek het krachtensignaal een stuk betrouwbaarder dan de EMG-sensoren. Bovendien  is  de  voorbereidingstijd  korter en de kalibratieprocedure eenvoudiger.

De brace werd succesvol uitgetest bij tien gezonde proefpersonen,  twee therapeuten en negen CVA-patiënten. In België werden vijf patiënten getest in het Revalution Center te Herentals en twee in het MS Centrum in Overpelt. In Nederland testten twee patiënten de brace uit bij Groenhuysen in Roosendaal.

Het prototype werd tijdens co-creatiesessies afgetoetst aan zowel de noden van het werkveld als die van de patiënt. Om het gewicht van het toestel op de arm zo licht mogelijk te houden werd de motor ingebouwd in een compacte module. Die kan ergens anders op het lichaam of in een rugzak gedragen worden. De mechanische koppeling met de elleboog wordt gemaakt door Bowdenkabels.

De functionaliteit van de gedeeltelijk verlamde arm van CVA-patiënten is zeer uiteenlopend. Daarom zijn er zeven verschillende programma’s ontwikkeld die de arm in variërende graad kunnen assisteren in zowel flexie (buigen) als extensie (strekken).

De gevoeligheid van elke sensor kan volledig aan de noden van de patiënt worden aangepast via de handige userinterface.

toekomst2

TOEKOMST

Door de goede ontvangst van dit prototype, door zowel zorgverleners als patiënten, wordt dit prototype momenteel doorontwikkeld voor marktintroductie. 

onderzoekers2

ONDERZOEKERS

Roy Sevit

Romy Sels

duur2

DUUR

01/10/2016 –  31/09/2018

 

Partners

partner1
partner2
partner3
partner4
partner6
partner7
partner8
partner9
partner10

Ondersteund door

subsidie2
subsidie1

Contact

Roy Sevit

roy.sevit@thomasmore.be

+32 14 74 10 18